Dreng I Kørestol

Derfor er det svært at være handicappet i Uganda

Fredag den 25. december 2015

At være handicappet er tabu i Uganda, hvilket betyder at forældre til handicappede ofte ikke engagerer sig i deres barns udvikling og fremtid. Det handler ikke kun om manglende indsigt og vejledning, men det kan være svært at prioritere tid og ressourcer, hvis man i forvejen er enlig mor til 7 andre børn. Det er ofte tilfældet i Ggaba-området.

Tidligere på året forsøgte vi at samle forældrene til de handicappede børn og unge, som kommer i projektet i Ggaba. Der kom én mor.

Nu har børnene været involveret i over et halvt år, og i sommer inviterede vi igen til et forældremøde. Denne gang dukkede 15 forældre op. De fortalte begejstret om den udvikling, som de oplever deres børn har haft, siden de er begyndt at komme hos Betty.

Blandt andet har lille Pauline lært at stå, efter at hendes mor fik hjælp til, hvordan hun skulle træne med hende. Før kunne Pauline ikke sidde op af sig selv, og hendes mor måtte støtte hende hele tiden.

Og Daphine, som er dværg og aldrig har haft muligheden for at komme i skole, har lært tal og bogstaver, så drømmen om at få et job er blevet mere realistisk.

Handicappet Dreng Closup
Det er ikke nemt at være handicappet i Uganda.

Til forældremødet deltog repræsentanter fra flere af vores samarbejdspartnere. Blandt andet Scolar, der kommer fra en idrætsorganisation for handicappede og Shamam, som kommer fra en spastiker-organisation og selv er spastiker.

De fortalte forældrene om de muligheder, deres handicappede børn har og vigtigheden af, at forældrene påtager sig rollen som forældre – også når deres børn er handicappede. At forældrene har fået øjnene op for deres børns potentiale, er et kæmpe skridt i den rigtige retning mod at skabe en bedre fremtid for Ggabas handicappede børn og unge.