Daphne

En alvorlig men nødvendig snak om grænser

Fredag den 21. oktober 2016

De børn og unge, der kommer i projektet, har mange forskellige udfordringer. Mens nogen ikke kan kommunikere verbalt, er mentalt handicappede eller hjerneskadede, er der andre, der også har mere fysisk synlige handicap. Én af dem er 23-årige Daphne der, ud over sit mentale handicap, er dværg. I nabolaget i Ggaba, findes der ikke mange, der ikke kender hende ved navn, og når man går sammen med hende gennem de små støvede grusveje i slummen, kan man alle steder høre hendes navn blive råbt - ofte efterfulgt af drillende bemærkninger.

Det sker også, at mænd prøver at tage fat i hende og kramme hende, selvom hun tydeligt viser, at hun ikke har lyst. Det er noget, der har bekymret Betty og os et stykke tid - det er vigtigt, at hun lærer, at hun skal sige fra, og også at hun skal passe godt på sig selv. Daphne forstår på grund af sit mentale handicap ikke altid konsekvenserne af det, hun gør. Hun elsker for eksempel at danse, og hvis hun kan tjene en skilling eller to på at optræde for et par lokale, siger hun ikke nej. Men det er utroligt vigtigt for os at få sat en grænse sammen med hende, så vi kan gøre vores til, at hun ikke kommer galt af sted.

Vi har besøg af Shamim, der selv er spastiker, og arbejder med handicappede for Humane Africa, og da vi har luftet vores bekymringer over for hende, tilbyder hun at tage en snak med Daphne. Shamim kan tage snakken med Daphne på luganda og oversætte for os, og med sin kærlige men bestemte facon, ved vi også, at hun har stor gennemslagskraft.

Shamim
Shamim er elsket og respekteret af børnene i projektet.

Hun taler med Daphne om, at det er vigtigt at være forsigtig, når det gælder fremmede mænd, og at hun aldrig må tage i mod penge eller gaver fra folk, hun ikke kender - lige meget hvor fristende det er, for man ved ikke, om de bagefter kan finde på at forlange noget af hende til gengæld. Daphne lytter opmærksomt til Shamim, der forklarer hende, hvor stor risiko, der for eksempel er for at blive voldtaget eller misbrugt, hvis man ikke passer på. Men det er også essentielt for os at få sagt til hende, at skulle der nogensinde ske noget, vil det aldrig være hendes skyld, og at det er vigtigt, at hun fortæller det til Betty, så vi sammen kan hjælpe hende bedst muligt. Det er en barsk snak at skulle have, og vi er alle ret påvirkede af det bagefter. Desværre ved vi også, at det er hamrende nødvendigt at italesætte det for at beskytte hende bedst muligt.